Andor Ákos

Andor Ákos: 1941-ben születtem Kapuváron. Gyermekéveimet vidéken töltöttem ahol szoros kapcsolatba kerültem a természettel, és ezen belül a lovakkal. Ez a bensőséges kapcsolat egész életemben elkísért.
A Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem gyógyszerész karán szereztem diplomát, rövid ideig a gyógyszer szakmában, majd több mint 45 éven át a mezőgazdaságban dolgoztam. Elsősorban takarmányozás, állatgyógyászati termékek fejlesztése, kutatása és értékesítés képezték feladataimat.
Később saját céget vezettem (Europharma), amely a takarmányozás és állatgyógyászat mellett már humán táplálkozással is foglalkozott.
2007-ben kezdtem el egy európai szintű lovasközpont (5 csillagos) építését, amely 2008 óta áll a lóbarátok és a lovasok rendelkezésére. A lovasközpontban 4 évvel ezelőtt elindítottam a Lovas Kultúra Oktatását (elmélet és gyakorlat), így elsők között voltunk akik csatlakozhattak ezen a területen a Kincsem Nemzeti Lovasprogramhoz.
A lóhoz való kötődésem gyermekkorom után a lovassportban is megnyilvánult, hiszen mint öttusázó ifjúsági bajnokságot nyertem, helyezve voltam az ifjúsági lovas díjugrató bajnokságon. Egészségi okok miatt 7 éven keresztül „csak” a párbajtőrvívást műveltem ahol 5 éven keresztül a Magyar válogatott keret tagja voltam. A 90-es években díjugrató versenyeken majd díjlovas versenyeken vettem részt és M kategóriás díjlovas versenyeken eredményesen szerepletem.

Számomra a rendszeres mozgás a táplálkozás jelenti a legfontosabb kihívást (életmód) s ezért a sport és oktatási tevékenység mellett komoly részt vállalok az egészséges táplálkozás magyarországi terjesztésében (funkcionális élelmiszerek, paleo étrend stb.)

A magyarországi olimpia gondolata már régóta foglalkoztat és meggyőződésem szerint egy lóra „épülő” olimpiai mozgalom esélyt adna a budapesti olimpia megrendezésére.