Lovas study tour a Szentendrei-szigeten

Az idei évben is folytatódott az országos lovastúra-útvonalhálózat kijelölése; Közép-Magyarország régió területén mindösszesen 509 km lóháton bejárható útvonalhálózat jött létre. 2023. szeptember 28-29-én és október 2-3-án került megrendezésre a lovastúra útvonal élményszerű bemutatását célzó, újságíróknak tervezett lovas tanulmányút.

Az Eurohorse Lovas Barangoló a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület által kialakított lovastúra-útvonalhálózat, melynek célja, hogy a lóháton való kalandozás minél több ember számára váljon elérhetővé és biztonságossá. Az újonnan elkészült, GPS-koordinátákkal kijelölt útvonalak Budapest könyéki lovas szolgáltatókat fűznek össze és szebbnél szebb látnivalókat kínálnak Pest vármegyében.

A túravezetők, a vendégeket fogadó megállópontok, szálláshelyek célja közös: a lovasok és a lovak színvonalas kiszolgálása, valamint a helyi gasztrokülönlegességek megismertetése. A megállópontokon szervezett lovastúrákra, tereplovaglásra felkészítő tanfolyamokra, gyerektáborokra is lehet jelentkezni, vagy aki saját lóval indul útnak, annak fedett lóbeállók nyújtanak pihenési lehetőséget az út során. Több szakasz lovas fogattal is bejárható.

A hazai forrásból kialakított közép-magyarországi lovastúra útvonalhálózat létrehozásának vezérlő elve az volt, hogy az igen nagy számú budapesti- és Budapest környéki, Pest vármegyei lovast bevonjuk a lovas túrázásba – részben saját, részben bérelt lovakkal, illetve lehetővé tegyük számukra az Észak-Magyarország és Észak-Alföld régiókban létrehozott szakaszokhoz való csatlakozást. Az Eurohorse  közép-magyarországi szakaszát most először mutattuk be újságíróknak és a média képviselőinek. A megjelenő cikkekkel, publicitást érdemlő információkkal célunk bemutatni a térséget, és kedvet csinálni a lovastúrázáshoz, lovas programokhoz. A meghívott vendégek a létrejött túraútvonalat fogaton és lóháton egyaránt megtekinthették. A programot gasztronómiai kóstolók, piknik, lovas bemutatók gazdagították.

A Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület „Aktív lovasturisztikai hálózat létrehozása Közép-Magyarország régió területén” című, VEKOP-4.1.1-15-2017-00010 azonosítószámú projektje, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése tárgyú kiemelt felhívásának keretein belül valósul meg.