Tájékoztatás a 2021-ben megszerezhető középfokú lovas szakképesítésekről

Tájékoztatás a 2021-ben megszerezhető középfokú lovas szakképesítésekről

A 2019. évi LXXX. törvény a Szakképzésről lecsökkentette az OKJ-s alapszakmák számát. A lovas szakmák sajnos kikerültek az alapszakmák közül. A lovas irányú szakképzésben jelenleg a következő középfokú lovas szakmai végzettségeket lehet megszerezni:

Nappali képzésben, tanulói jogviszony keretében, állami finanszírozással elvégezhető lovas szakma

Mezőgazdasági szakmacsoport

  • 553462101 Gazda lovász szakiránnyal (hároméves nappali képzés 14-17 éves korosztály számára. Érettségi után is választható szakma ez esetben kétéves.)

2021-től felnőtt képzés keretében elvégezhető lovas képzések:

Mezőgazdasági szakmacsoport

  • 50 811 03 Lóápoló és gondozó (korábban a lovász szakma rész szakmája volt, mostantól önállóan indítható szakma, lovaglás és fogathajtás gyakorlat nélkül)
  • 50 811 04 Belovagló (a lovász szakmára épülő egyéves képzés)
  • 35 521 03 Patkolókovács (a lovász szakmára épülő egyéves képzés)

Vendéglátás turisztika szakmacsoport

  • 52 812 02 Lovastúra – vezető (kizárólag felnőttképzés keretében végezhető egyéves képzés. Bemeneti feltételei: érettségi vizsga, középfokú nyelvvizsga, rajtengedély vizsga szintű lovas tudás)

A képzésekről

A szakképzéseket csak akkreditált képzőhelyeken lehet meghirdetni.  Nappali képzésre (Gazda – lovász szakmairánnyal) a mezőgazdasági szakközép- illetve szakiskolákban lehet jelentkezni, 14-17 éves kor között általános iskolai bizonyítvánnyal. Az első évben ágazati alapozó képzésben állaim ösztöndíjjal, a további két évben vagy iskolai gyakorlat keretében továbbra is állami ösztöndíjjal, vagy duális képzés keretében gyakorlati hely által folyósított ösztöndíjjal, amely nem lehet a minimálbér 2/3-részénél alacsonyabb.

A felnőttképzésbe tartozó szakmákra 17 éves kor felett, a megfelelő bemeneti feltételek birtokában, önköltséges finanszírozás keretében van lehetőség.

 A korábban létező középszintű lovas edző és lovas oktató képzés megszűnik, illetve átalakulása folyamatban van.