TÁJÉKOZTATÁS A 2021-BEN MEGSZEREZHETŐ KÖZÉPFOKÚ LOVAS SZAKKÉPESÍTÉSEKRŐL

A 2019. évi LXXX. törvény a Szakképzésről lecsökkentette az OKJ-s alapszakmák számát. A lovas szakmák sajnos kikerültek az alapszakmák közül. A lovas irányú szakképzésben jelenleg a következő középfokú lovas szakmai végzettségeket lehet megszerezni

Nappali képzésben, tanulói jogviszony keretében, állami finanszírozással elvégezhető lovas szakma

Mezőgazdasági szakmacsoport

553462101 Gazda lovász szakiránnyal (hároméves nappali képzés 14-17 éves korosztály számára. Érettségi után is választható szakma ez esetben kétéves.)


2021-től felnőtt képzés keretében elvégezhető lovas képzések:

Mezőgazdasági szakmacsoport

50 811 03 Lóápoló és gondozó (korábban a lovász szakma rész szakmája volt, mostantól önállóan indítható szakma, lovaglás és fogathajtás gyakorlat nélkül)
50 811 04 Belovagló (a lovász szakmára épülő egyéves képzés)
35 521 03 Patkolókovács (a lovász szakmára épülő egyéves képzés)


Vendéglátás turisztika szakmacsoport

52 812 02 Lovastúra – vezető (kizárólag felnőttképzés keretében végezhető egyéves képzés. Bemeneti feltételei: érettségi vizsga, középfokú nyelvvizsga, rajtengedély vizsga szintű lovas tudás)
A képzésekről

A szakképzéseket csak akkreditált képzőhelyeken lehet meghirdetni.  Nappali képzésre (Gazda – lovász szakmairánnyal) a mezőgazdasági szakközép- illetve szakiskolákban lehet jelentkezni, 14-17 éves kor között általános iskolai bizonyítvánnyal. Az első évben ágazati alapozó képzésben állaim ösztöndíjjal, a további két évben vagy iskolai gyakorlat keretében továbbra is állami ösztöndíjjal, vagy duális képzés keretében gyakorlati hely által folyósított ösztöndíjjal, amely nem lehet a minimálbér 2/3-részénél alacsonyabb.

A felnőttképzésbe tartozó szakmákra 17 éves kor felett, a megfelelő bemeneti feltételek birtokában, önköltséges finanszírozás keretében van lehetőség.

 A korábban létező középszintű lovas edző és lovas oktató képzés megszűnik, illetve átalakulása folyamatban van.