GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Fontosabb kérdések

Mennyibe kerül a lovak újravizsgáztatása?

– Az alkalmassági vizsga díja 5000 Ft/ló. (Az első alkalmassági vizsga díjával megegyezően.)


Van-e egyéb költsége az alkalmassági vizsgának?

– Az alkalmassági vizsgát végző szakembernek a helyszínen fizetendő útiköltség: 50 Ft+Áfa/km.


Ismeretlen származású lovakat lehet-e vizsgáztatni?

– A 2020. január 1-jétől életbe lépett új előírások értelmében ismeretlen származású lovaknál csak akkor végezhető el az alkalmassági vizsgálat, amennyiben az adott egyedre a szolgáltató 2019. december 31-ig megszerezte az alkalmasságot tanúsító hatósági bizonyítványt. Az idei évtől tehát további új, ismeretlen származású ló egyedek nem vonhatók be a szolgáltatásba!


Hol lehet elérni a nyilvántartásba vett lovas szolgáltatók és a szolgáltatásba bevont lovak listáját?

– A lovas szolgáltató tevékenységről szóló 14/2008. (XII.20.) ÖM rendelet értelmében Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) vezet hatósági nyilvántartást a lovas szolgáltató tevékenységet üzletszerűen folytató szolgáltatókról.

A nyilvántartásba vett vállalkozások listája, amelyek lovas szolgáltató tevékenységet folytatnak az alábbi linken érhető el:

https://mkeh.gov.hu/kereskedelmi/idegenforg_nyilv/lovasszolg

Mi a teendő, ha a szolgáltató nem találja a ló/lovak hatósági bizonyítványát?

– A lovak alkalmassági vizsgálatának eredményéről – hatósági jogkörében eljárva – a NÉBIH állítja ki a hatósági bizonyítványt.

 A NÉBIH a hatósági bizonyítványt hivatalból megküldi mind a bejelentő, mind Budapest Főváros Kormányhivatala (korábban az MKEH) részére.

A hatósági bizonyítvány elvesztése, megsemmisülése esetén a NÉBIH-nél kell kérni annak pótlását.


A patkós minősítést is újra kell kérelmezni a lovak újravizsgáztatásakor?

–  Az alkalmassági vizsgát végző szakember a lovak alkalmassági vizsgálatával egyidejűleg elvégzi a patkós minősítés felülvizsgálatát is, nem kell külön kérelmet benyújtani.


Lehet-e Patkós minősítést kérnie annak a szolgáltatónak, aki korábban nem igényelte azt?– A lovak újravizsgáztatását kérelmező szolgáltatóknak lehetőségük van arra, hogy INGYENESEN kérhessék a Patkós minősítést akkor is, ha korábban nem volt minősítve a lovarda.
Ennek feltétele a Tagfelvételi kérelem kitöltése és az éves tagdíj, 12.000 Ft/ év befizetése az MLTKSZ számlájára. A Patkós minősítés főbb szempontjairól az MLTKSZ tájékozatót küld.