Vezetők és testületek

Vezetők és testületek

Elnök:
Lóska János
Elérhetősége:
Telefon: 20/455-7251
E-mail: janos.loska@gmail.com

Alelnökök:
Kocsis László
Elérhetősége:
Telefon: 30/942-7174
E-mail: koppanylovasudvar@freemail.hu

Rásky Péter
Elérhetősége:
Telefon: 70/319-3473
E-mail: raskyp@gmail.com

Livják Emília
Elérhetősége:
Telefon: 30/998-2528
E-mail: livjakemi@gmail.com

Elnökségi Tagok:
Andor Ákos
Elérhetősége:
Telefon: 30/937-7941
E-mail: info.bellandor@googlemail.com 

Balogh Sándor
Elérhetősége:
Telefon: 30/303-6340
E-mail: baloghliget@proxynet.hu

B. Tóth Ferenc
Elérhetősége:
Telefon: 20/910-5300
E-mail: promptkft@freemail.hu

Cseppentő Attila
Elérhetősége:
Telefon: 30/436-1095
E-mail: csat1996@gmail.com

dr. Bencze István
Elérhetősége:
Telefon: 30/947-9412
E-mail: goldenman.eu@gmail.com

Juhász László
Elérhetősége:
Telefon: 70/770-0845

Lóska Eszter
Elérhetősége:
Telefon: 20/210-0136
E-mail: loskae@gmail.com


Mészáros Zsolt
Elérhetősége:
Telefon: 20/924-2533
E-mail: mzsolt51@gmail.com

Sovák Péter
Elérhetősége:
Telefon: 20/454-4520
E-mail: sovaksportlo@gmail.com

Szabó Gergely
Elérhetősége:
Telefon: 30/948-8280
E-mail: polgarmester@harsany.hu

Tárbály István
Elérhetősége:
Telefon: 30/965-6181
E-mail: timpexmenes@gmail.com

Felügyelő Bizottság

Baksa Sándor
Elérhetősége:
Telefon: 20/474-5741
E-mail: baksa.sandor@globonet.hu

Gyurkovits Róbert
Elérhetősége:
Telefon: 30/248-4699
E-mail: gyrobi284@gmail.com

Koncz József
Elérhetősége:
Telefon: 30/913-7657

Bemutatkozás

Lóska János:-elnök igazgatás szervező, lótenyésztő szakmérnök, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség elnöke, az ország legnagyobb és legeredményesebb kisbéri félvér ménesének tenyésztője, tulajdonosa. 2001-2002 –ig a Pannon Lovas Akadémia Főigazgatója volt. Több mint 30 év lovastúra-vezetői tapasztalattal rendelkezik. Lovastúrái közül kettő, lovas szakújságírók véleménye alapján bekerült a világ 10 legjobb lovastúrája közé. A Kincsem Nemzeti Lovas Program vezető szakértője volt 2011-2013 között, számos lovas turizmust és a lovas ágazatot érintő tanulmány, program és stratégia kidolgozója, lovas turizmust érintő jogi szabályozások szakértője. Meghívott előadó felsőfokú oktatási intézményekben, lovas turizmus témakörben.  

Kocsis László – alelnök: 1958. 10. 18. –án születtem Pápán. 1968 óta lovagolok rendszeresen. Versenyeztem díjlovagló, díjugrató és military szakágakban 1970.-től 1985.ig. Többszörös ifjúsági és felnőtt területi bajnok voltam. 1978.-ban lovas segédedzői képesítést szereztem. Több versenyzőm volt Országos military bajnok, ifjúsági és felnőtt kategóriában. A military ifjúsági válogatott edzője voltam több éven keresztül. Jelenleg is regisztrált edző vagyok és most is vannak versenyzőim. Évek óta rendezek díjugrató és military versenyeket Pápán. Elnökségi tagja voltam a Magyar Lovas Szövetségnek 1997.-től 2003.ig. Alapító tagja vagyok a Magyar Lovas Turisztikai Szövetségnek. 20 éve elnöke vagyok a Veszprém Megyei Lovas Szövetségnek. 1977. óta vezetek lovastúrákat. Jelenleg is folyamatosan csinálom igény szerint, az ország több területén van kidolgozott lovastúra útvonalam. Bábolnán tanítottam Lovasturizmus szervezés tantárgyat több éven keresztül. Jelenleg a lovak alkalmassági vizsgáját és a lovardaminősítéseket végzem a Lovas Turisztikai Szövetség megbízásából.  

Rásky Péter -alelnök.
1968-ban születtem. Gyerekkorom óta lovakkal foglalkozom. Családom a Balaton északi partján, Felsőörsön 1983-tól üzemeltetett lovardát (Felsőörs Lovasudvar), ahol minden lovas munkában részt vettem. A középiskola elvégzése után 1986-tól előbb a családi vállalkozás tagjaként, később 1990-től egyéni vállalkozóként vezettem a lovardát. Közben 1991-ben „állattenyésztő mérnök” végzettséget szereztem a Kaposvári Pannon Egyetemen. 1996-ban ugyanitt „lótenyésztő szakmérnök” végzettséggel gyarapítottam ismereteimet.
1999-től a LOVASÉLET lovas szaklap elindításában vettem részt, kezdetben menedzserként, majd lapigazgatóként, később 2002-től a mai napig főszerkesztőként. 2008-ig bár egyéb elfoglaltságaim miatt egyre kevesebb időm jutott rá, fenntartottam a lovas vállalkozásomat is. A Lovasélet indítása óta rendszeresen publikálok különböző, köztük a lovaturizmus tárgykörébe tartozó lovas szakcikkeket.
A közelmúltban a Kaposvári Egyetemen megszereztem az „okleveles agrár – mérnöktanár” végzettséget is. 2012-től a bábolnai Pettkó – Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium elméleti és gyakorlati szaktanáraként dolgozom.
A Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség munkájában a kétezres évek elejétől részt veszek. Előbb elnökségi tagként, később alelnökként tevékenykedtem. Többek közt szakcikkeket publikáltam, valamint részt vettem a szövetség „patkós rendszerű” lovarda minősítéseiben is.
 Nem csak szakíróként, hanem a gyakorlatban is foglalkozom a lótenyésztéssel, elsősorban a shagya-arab és a magyar sportló fajtával. 2010-ben a Magyar Sportlótenyésztő Egyesület a díjlovaglásban sikeres, Carneval nevű, általam tenyésztett ló teljesítménye után, az év tenyésztője elismerésben részesített.  2014-ben a Turista Magazin lovas rovatvezetői feladatát is elláttam.  

Elnökségi tagok

Lóska Eszter: közgazdász, Nemzetközi kommunikáció szakon. Lovas végzettségeit tekintve lovas edző, lovastúra-vezető, belovagló, lótenyésztő, állatorvosi szaksegéd. Szakértője és társszerkesztője, később szerkesztője és műsorvezetője volt az Echo Tv és az M1 által sugárzott Kincsünk, a ló című 19 részes oktató magazinműsornak. 10 éve szervez és vezet lovas túrákat külföldi vendégek részére. Ménesvezető Lóska János kisbéri félvér ménesében.  

Andor Ákos: 1941-ben születtem Kapuváron. Gyermekéveimet vidéken töltöttem ahol szoros kapcsolatba kerültem a természettel, és ezen belül a lovakkal. Ez a bensőséges kapcsolat egész életemben elkísért.
A Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem gyógyszerész karán szereztem diplomát, rövid ideig a gyógyszer szakmában, majd több mint 45 éven át a mezőgazdaságban dolgoztam. Elsősorban takarmányozás, állatgyógyászati termékek fejlesztése, kutatása és értékesítés képezték feladataimat.
Később saját céget vezettem (Europharma), amely a takarmányozás és állatgyógyászat mellett már humán táplálkozással is foglalkozott.
2007-ben kezdtem el egy európai szintű lovasközpont (5 csillagos) építését, amely 2008 óta áll a lóbarátok és a lovasok rendelkezésére. A lovasközpontban 4 évvel ezelőtt elindítottam a Lovas Kultúra Oktatását (elmélet és gyakorlat), így elsők között voltunk akik csatlakozhattak ezen a területen a Kincsem Nemzeti Lovasprogramhoz.
A lóhoz való kötődésem gyermekkorom után a lovassportban is megnyilvánult, hiszen mint öttusázó ifjúsági bajnokságot nyertem, helyezve voltam az ifjúsági lovas díjugrató bajnokságon. Egészségi okok miatt 7 éven keresztül „csak” a párbajtőrvívást műveltem ahol 5 éven keresztül a Magyar válogatott keret tagja voltam. A 90-es években díjugrató versenyeken majd díjlovas versenyeken vettem részt és M kategóriás díjlovas versenyeken eredményesen szerepletem.

Számomra a rendszeres mozgás a táplálkozás jelenti a legfontosabb kihívást (életmód) s ezért a sport és oktatási tevékenység mellett komoly részt vállalok az egészséges táplálkozás magyarországi terjesztésében (funkcionális élelmiszerek, paleo étrend stb.)

A magyarországi olimpia gondolata már régóta foglalkoztat és meggyőződésem szerint egy lóra „épülő” olimpiai mozgalom esélyt adna a budapesti olimpia megrendezésére.

Balogh Sándor 1941.04.10.-én Miskolcon születtem. Iskoláimat a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban, majd a karcagi Felsőfokú Szaktechnikumban, azután a Debreceni Agrártudományi Egyetemen és végezetül a Budapesti Közgazdasági Egyetemen, mint mérnök-agrár szakközgazdász végeztem.

A Szirmabesenyői Termelő Szövetkezetben mintegy 37 évig, mint termelési elnökhelyettes dolgoztam. Ezt követően a B.-A.-Z. Megyei Termelő Szövetkezetek kereskedelmi részlegének igazgatóhelyetteseként tevékenykedtem. Mintegy 25 éve magánvállalkozóként saját cégek vezetését végzem.

Lovas tevékenységeim már a Termelő Szövetkezet idején megnyilvánultak. Észak-Magyarországon először alakítottuk meg a Bükkalja Telivér Ménest. Szinte ezidőben a B.-A.-Z. Megyei Lovas Szövetség elnökeként mintegy 20 éve tevékenykedem és azonos időben alakítottuk meg hat megye viszonylatában az Észak- Magyarországi Regionális Fogathajtó Bizottságot, melynek azóta is elnöke vagyok. Alapító és egyben vezetőségi tagja vagyok a Balogh Liget Kft.-vel a Lovas Turisztikai Szövetségtnek.

Cseppentő Attila:Nagykunsági származású vagyok, Édesapám állattenyésztő volt. Jómagam gimnáziumi éveim alatt kezdtem el lovagolni, a Szenttamási Ménesben, Matajsz János irányításával.
Lótenyésztéssel 1990-től kezdtem el foglalkozni, ezt követően családi vállalkozásként raktuk le az Akhal Teke ménes alapjait Ópusztaszeren.

1996-tól foglalkozunk lovasturizmussal. Első tevékenységünk az volt, hogy az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark programjaként létrehoztuk azt a lovasbemutatót, ami a honfoglalás kori lovas életünket idézi meg. Abban az időben ez műfajteremtőnek számított, sok követőre akadt. Az Emlékpark lovaspályáján ma is napi 2 lovasbemutató zajlik ménesünk lovaival.
A lovasturizmus több ágában folyamatosan működünk azóta is: a Délalföld térségében lovastúrákat szervezünk, a ménes környezetében aktív lovasélet zajlik, a lovaglás oktatásának különböző formáit 11 év óta működtetjük.

Családunk 3 tagjának van lovasturisztikai és lovas oktatói képesítése.
A szegedi egyetemek és a budapesti Színművészeti Egyetem hallgatói 5 éven át rendszeresen jártak hozzánk intenzív lovaskurzusokra.
A megyében zajló lovastúravezető – képzésnek több alkalommal gyakorló helyszíne voltunk.

A magyar lovashagyományokra alapozva szeretnénk továbbmozdítani a lassan élénkülő érdeklődést a lovasélet iránt, úgy hogy az megfeleljen a mai ember érdeklődésének és lehetőségeinek.

Mészáros Zsolt Imre

Tanulmányok
Mezőgazdasági Technikum: Török János Mezőgazdasági Technikum- Cegléd
Kereskedő-boltvezető: JNSZM Iparkamara – Karcag
Munkahelyek
1970-1976 Ceglédi Zöldért – agronómus
1976-1980 Ceglédi Vasipari Ktsz – anyagbeszerző
1980- Mészáros Autókereskedés – egyéni vállalkozó
1993-2008. Quattro Kft. (Ofotért) – tulajdonos
1993- Essen Gyermekétkeztetési Kft. – tulajdonos, ügyvezető
1998- Karcagi Kunlovarda – tulajdonos
Tagságok
Bűnmegelőzési Alapítvány elnök
Furioso-North Star lótenyésztő Országos Egyesület elnökségi tag
Karcagi Lovas Egyesület elnök-helyettes
Kátai Gábor Alapítvány kuratóriumi tag
Magyar Hidegvérű Lótenyésztő országos Egyesülete – tag
Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület – tag
Póni és Kisló-tenyésztők Országos Egyesülete – tag
Nóniusz Lótenyésztő Országos Egyesület – tag
Magyar Hidegvérű Lótenyésztő országos Egyesülete – tag

Díjak, kitüntetések
1989. Szakma Kiváló Kereskedője
2007. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei gazdasági díj
2013. március 15. Ujhelyi Imre díj – miniszteri kitüntetés a lótenyésztésért
2007. Napajedla (Csehország) Nemzetközi Díj – NS-56 Babett
2008. Magyar Lovas Szövetség nagydíja – NS IX-81 Elza
2009. Lótenyésztési Nagydíj – NS IX-81 Elza
2010. Farmer Expo Tenyésztési Nagydíj – North Star geneológiai vonal

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a „Nagykunság fővárosában”, Karcagon található az 1998. tavaszán alakult Karcagi Kunlovarda, mely a térség legnagyobb, legszínvonalasabb lovas-turisztikai szolgáltató központja. Az alapításkor 2 lóval kezdtük meg a munkát, de néhány év alatt 100 lóra növekedett az állományunk. Az őshonos (Furioso-North Star, Nóniusz, Hidegvérű) és más fajtájú (Magyar Félvér, Sportló, Shetland és Walesi póni) lovak tenyésztése és tartása mellett kiemelt szerepet szánunk a lovas és falusi turizmusnak, ezért lovardánkban lehetőség van lovaglásra, lovas kocsizásra, megtekinthető a számos őshonos, és ritka, kuriózum állatokkal teli parasztudvar is. Célunk, hogy aktív, hagyományokon és természetközelségen alapuló szórakozási és sport lehetőségeket nyújtsunk minden korosztály számára.

dr. Bencze István

Született: 1963. 08. 22.
Foglalkozás: szájsebész, fogorvos
Család: 1987-ben nősült, felesége jogász, három közös fiúgyermek apja

Tagságok, funkciók:

 • 1999-től A Kun Szövetség tagja
 • 2000-től MLTKSZ tag
 • 2004-től MLTKSZ vezetőségi tag
 • 2013-tól Eurázsiai Összefogásért Alapítvány kuratóriumi elnöke
 • 2014-től Türk Népek Tradicionális Sportjai Nemzetközi Szövetség tag (Kazahsztán)
 • 2019-től Kökpár Világszövetség alelnöke (Kazahsztán)
 • 2021-től Magyar Etnosport Szövetség elnöke

Sport, szabadidős tevékenység: Judo 2 dan, úszás, lövészet, íjászat, lovaglás

Tevékenység a Szövetségben:

 • 2000-ben a Közép-Duna vidéki egyéni lovasok szervezése
 • Elnökségi feladatok ellátása
 • 2020-tól a MLTKSZ hagyományőrző tagozatágak vezetője

Saját szervezésű nagyobb lovas expedíciók:

 • 2009 „Aranyembertől Atilláig” történelmi lovas út Kazahsztánból Magyarországra (6700 km)
 • 2010 „Csillagösvény Lovas zarándoklat” Magyarország Erdély (Csíksomlyó) (900 km)
 • 2012 „Eurázsiai Történelmi Lovas út” Magyarországról Kazahsztánba (4500 km)
 • 2016 „Selyemút Lóháton” Budapest-Baku (Azerbajdzsán) (3500 km)
 • 2017 „Selyemút Lóháton” Baku (Azerbajdzsán)-Asztana (Kazahsztán) (3000 km)
 • 2018 „Selyemút Lóháton” Asztana (Kazahsztán)-Kharakhorum (Mongólia) (3200 km)

Nemzetközi versenyekre magyar csapat vezetése és vezetése:

 • 2014 Lovasbirkózó I. Ázsia bajnokság (Asztana, Kazahsztán)
 • 2015 Tenge-ilu I. Ázsia bajnokság (Asztana Kazahsztán)
 • 2017 Nemzetközi Lovasíjász verseny (Asztana, Kazahsztán)
 • 2017 Nemzetközi Lovasbirkózó verseny (Asztana, Kazahsztán)
 • 2017 I. Kökpár Világbajnokság (Asztana Kazahsztán)

Saját szervezésű rendezvények:

 • 2000-től 2003-ig a Pilisszentléleki Pünkösdi Király Választás vágtaversenyének szervezése
 • 2001, 2002 Szent Mihály napi lovas vigadalom (Szentendre, Anna-völgy)
 • 2019 I. Kökpár Diplomata Kupa
 • 2020 II. Köböre és Etnosport Kupa
 • 2020 I. Tanyánélő Családok Országos Találkozója